Type 1-diabetes og fysisk aktivitet – måling af blodsukker
Du kan ikke se videoer hvis du ikke har accepteret statistik cookies
Der er ikke to kroppe, der er ens
Derfor reagerer vores blodsukker også forskelligt på fysisk aktivitet. Derudover reagerer dit blodsukker også forskelligt på forskellige former for bevægelse.
Der er ingen facitliste for, hvordan dit blodsukker reagerer ved fysisk aktivitet. Det afhænger bland andet af disse faktorer:
- Hvilken type af fysisk aktivitet skal du i gang med? Skal du træne med lav, moderat eller høj puls?
- Hvor længe skal du være aktiv?
- Hvor meget insulin har du i kroppen?
- Hvad og hvornår har du sidst spist og drukket?
Det er komplekst. For nogle kan det være svært at komme i gang med fysisk aktivitet, fordi de frygter et lavt blodsukker. Andre fordi de bliver frustrerede over, at blodsukkeret svinger fra gang til gang – selvom de gør de samme ting. Men giv ikke op. Tal med din diabetesbehandler om, hvordan I sammen kan lægge en plan, så du kan blive tryg ved at være fysisk aktiv.
Blodsukkermåling inden fysisk aktivitet
Inden du starter din træning, bør du altid tjekke dit blodsukker. Ligger dit blodsukker i normalområdet, kan du fint gå i gang med din træning.
Måler du et blodsukker på over 15 mmol/l bør du overveje at tage insulin og måle for ketoner eller skære ned i din aktivitet. Årsagen til, at du bør undgå at træne med et for højt blodsukker, er at du kan risikere et hurtigt fald i dit blodsukker.
Ligger dit blodsukker derimod under 5 mmol/l, når du vil starte din aktivitet, skal du indtage 10-20 g kulhydrat. Du skal vente med at træne til dit blodsukker er steget igen.
Du skal være opmærksom på, at dit blodsukker ofte vil falde under og efter din træning. Det er derfor vigtigt, at du tjekker dit blodsukker løbende. Husk altid at medbringe nogle hurtigtvirkende kulhydrater som juice eller druesukker.
Blodsukker efter fysisk aktivitet
Efter din træning vil dit blodsukker ofte være faldet. Men du kan også opleve, at dit blodsukker er steget. Det sker fordi, du har en øget forekomst af stresshormoner i kroppen. Stresshormonerne hæmmer din insulins virkning midlertidigt, og er en naturlig udvikling. Det er ofte ikke nødvendigt at gøre noget, da dit blodsukker vil falde i timerne efter. Er dit blodsukker meget højt, kan du overveje at tage en lille dosis insulin.
Som så meget andet, så finder du de bedste løsninger ved at prøve dig frem. Med tiden vil du få erfaring med forskellige typer af aktiviteter, og hvordan dit blodsukker vil reagere på let eller hård træning.
Rigtig god træning.
Kilde
Filmene om diabetes er udviklet i et samarbejde mellem Region Sjælland og landets fem Steno Diabetes Centre og Diabetesforeningen.
Opdateret tirsdag den 22. okt. 2024