Type 2-diabetes - hvad skal jeg være opmærksom på, når jeg er fysisk aktiv?
Du kan ikke se videoer hvis du ikke har accepteret statistik cookies
Denne film er særlig henvendt til dig, som har type 2-diabetes og bruger insulin
Hvis du ikke er i behandling med insulin, vil du oftest ikke opleve de store udsving i dit blodsukker i løbet af hverdagen. Heller ikke ved fysisk aktivitet.
Men er du i insulinbehandling, er det en god idé, at du holder øje med dit blodsukker, når du er aktiv. På den måde er du opmærksom, hvis dit blodsukker bliver for højt eller for lavt.
Her kommer der nogle forholdsregler, du kan bruge før, under og efter din træning.
Inden træning
Inden du starter din træning, bør dit blodsukker ligge under 15 mmol/l.
Hvis dit blodsukker ligger over 15 mmol/l, men du føler dig godt tilpas, er det ikke nødvendigt at udsætte aktiviteten. Mål dit blodsukker igen efter en halv time. Hvis dit blodsukkerforsat stiger, eller hvis du mærker ubehag som kvalme eller ondt i maven, bør du stoppe aktiviteten.
Hvis du oplever ubehag, bør du tale med din læge om, hvad du kan gøre næste gang, dit blodsukker er højt før fysisk aktivitet.
Under træning
Det kan være en god ide, at du måler dit blodsukker under din træning for at tjekke at det hverken ligger for højt eller for lavt.
Efter træning
Har du cyklet eller løbet en længere tur, kan dit blodsukker falde i timerne efter aktiviteten. Det kan derfor være en god idé, at du måler dit blodsukker i det efterfølgende døgn. Det er en god idé at gøre dette nogle gange, indtil du er sikker på, hvordan dit blodsukker reagerer på forskellige aktiviteter.
Skriv gerne ned, hvis der er noget, som du skal ændre næste gang, du er fysisk aktiv. Det kan være, at du skal justere tidspunktet for, hvornår du spiser eller ændre på, hvad du spiser.
Fysisk aktivitet og insulin
Hvis du måler et for lavt blodsukker før, under eller efter fysisk aktivitet, er der flere ting, du kan gøre:
- Du kan nedsætte din insulindosis før eller efter aktiviteten.
- Du kan spise eller drikke nogle ekstra kulhydrater inden - eller eventuelt under og efter - aktiviteten.
Det er altid en god idé at tale med din diabetesbehandler om, hvad du skal være opmærksom på, når du skal være aktiv.
Husk at al bevægelse og fysisk aktivitet tæller med.
Rigtig god træning.
Kilde
Filmene om diabetes er udviklet i et samarbejde mellem Region Sjælland og landets fem Steno Diabetes Centre og Diabetesforeningen.
Opdateret onsdag den 14. aug. 2024