Gå til indhold

Træning når du har nyresvigt

Fysisk træning kan være med til at forebygge og behandle en række sygdomme som type 2-diabetes, hjertesygdomme og visse kræftformer.
Klik for at åben cookiepanel

Du kan ikke se videoer hvis du ikke har accepteret statistik cookies

Forebyggelse og behandling

Effekten af træning er også blevet undersøgt hos patienter med kronisk nyresvigt. Forskning har vist, at træning til patienter som er i dialysebehandling, også har positive virkninger for dem. Den tydeligste effekt af træning er på patienternes livskvalitet.

Men træning kan også være med til at vedligeholde eller forbedre patienters fysiske funktionsniveau. Det er for eksempel de ting, du kan i din hverdag, som at gå på trapper, rengøring, havearbejde, indkøb med mere. Træning kan også have positive effekter på andre sygdomme, som man kan have samtidig med, at man har nyresvigt.

Træning under dialyse

Den fysiske træning kan du lave, mens du bliver behandlet med dialyse eller på andre tidspunkter.

Nogle synes, det er en fordel at træne, mens de bliver behandlet med dialyse, da de så ikke skal bruge så meget tid på træningen på andre tidspunkter.

Andre finder det mere oplagt at træne, når de ikke er i dialyse, da det rent fysisk giver en større frihed til bevægelser og hvilke træningsøvelser, de kan lave.

Uanset hvor du vælger at træne, er det sikkert at træne efter en instruktion. Som alle andre personer uden nyresvigt skal du, der har kronisk nyresvigt, undgå at falde og komme til skade under træning.

Kilde

Filmene om diabetes er udviklet i et samarbejde mellem Region Sjælland og landets fem Steno Diabetes Centre og Diabetesforeningen.