Gå til indhold

Lavt blodsukker: Føling, insulintilfælde og insulinchok

Målet for din diabetesbehandling er størst mulig livskvalitet og et stabilt blodsukker. Men selvom du passer din type 1-diabetes, kan du alligevel godt opleve perioder med for høje eller for lave blodsukre.
Klik for at åben cookiepanel

Du kan ikke se videoer hvis du ikke har accepteret statistik cookies

Livskvalitet og stabilt blodsukker

Vi siger, at et blodsukker under 3,9 mmol/l er for lavt. Men det er individuelt, hvornår du kan mærke et lavt blodsukker. Når du kan mærke, at du har et lavt blodsukker, kalder vi det for en føling.

 

Symptomer på lavt blodsukker (føling)

Din krop kan reagere på et for lavt blodsukker med forskellige symptomer. Det kan for eksempel være:

  • Du begynder at svede og ryste
  • Du får hjertebanken, synsforstyrrelser og koncentrationsbesvær
  • Du kan mærke en indre uro eller en sitren i kroppen
  • Du føler dig svimmel og sulten
  • Folk omkring dig kan opleve, at du bliver bleg, sur og irriteret og at du bliver mere påståelig.

 

Årsager til et for lavt blodsukker

Der kan være forskellige årsager til, at du oplever et for lavt blodsukker:

  • Du har taget for meget insulin i forhold til, hvad du har spist
  • Hvis du har bevæget dig mere og måske over længere tid
  • Det kan også være, at der er gået for lang tid imellem du har taget insulin og du har spist.

 

Hvad gør jeg ved lavt blodsukker / føling

Når dit blodsukker er for lavt, er det vigtigt, at det stiger igen. Du får dit blodsukker til at stige ved at spise eller drikke kulhydrater, der virker hurtigt i kroppen. En tommelfingerregel er, at din krop har brug for 15-20 gram kulhydrat for at få blodsukkeret til at stige. Det betyder, at du for eksempel kan drikke en brikjuice eller spise 5-7 stykker druesukker.

 

Efter ca. 15 minutter måler du dit blodsukker igen og mærker efter, hvordan du har det. Er dit blodsukker steget til over 4,5 mmol/l, skal du spise nogle langsomme kulhydrater. Det kan for eksempel være et stykke groft brød. Er dit blodsukker ikke steget, skal du drikke eller spise flere hurtige kulhydrater. Tjek dit blodsukker igen efter 15 minutter.

Det er vigtigt, at du reagerer med det samme, hvis du mærker, at du har en føling. Hvis du ikke reagerer på et lavt blodsukker, kan det falde yderligere. Jo lavere dit blodsukker bliver, jo sværere får du ved selv at gøre noget ved det.

 

Insulintilfælde og insulinchok

Hvis dit blodsukker falder yderligere, kalder vi det for et insulintilfælde. Mange fortæller, at de kan mærke, at de har lavt blodsukker, men at de har svært ved at gøre noget ved det. Det lave blodsukker gør nemlig, at din hjerne ikke kan tænke klart. Det betyder, at du har brug for andres hjælp til at få dit blodsukker op.

 

Folk omkring dig kan opleve, at du fumler med tingene, at du vrøvler og bliver afvisende og sur. Eller at du virker fuld.

Dine pårørende skal derfor hjælpe dig med at få druesukker eller drikke juice, så dit blodsukker ikke falder yderligere. Får du ikke hjælp, kan du blive bevidstløs og gå i kramper. Det kalder vi insulinchok.

Et insulinchok kræver behandling af sundhedsfagligt personale. De fleste kommer sig uden mén efter et insulinchok. Det gælder også, hvis du ikke får hjælp fra andre. Du skal dog være særlig opmærksom, hvis du er påvirket af alkohol, stoffer eller visse typer af medicin. I sjældne tilfælde kan du få varige mén. I særlige og enkelte tilfælde er et insulinchok så alvorligt, at det er livstruende.

Fortæl folk omkring dig, hvad de skal gøre, hvis du bliver bevidstløs og kramper. Fortæl dem, at de altid skal ringe 1-1-2. Derudover kan det være en god idé, hvis dine nærmeste pårørende er instrueret i at give en injektion med en glukagonpen. En glukagonpen indeholder et hormon, som får kroppen til at frigive sukker fra leveren, så blodsukkeret stiger igen.

 

 

Kilde

Filmene om diabetes er udviklet i et samarbejde mellem Region Sjælland og landets fem Steno Diabetes Centre og Diabetesforeningen.