Er jeg i risiko for at udvikle type 2-diabetes?
Se filmen og hør mere
Du kan ikke se videoer hvis du ikke har accepteret statistik cookies
Flere forhold øger din risiko for at udvikle type 2-diabetes:
Din kropsvægt: Er du overvægtig har du en øget risiko - cirka 80 % af dem, der får type 2 diabetes, er overvægtige.
Nedsat fysisk aktivitet: Jo mindre du bevæger dig i det daglige, jo større er risikoen.
Din alder: Jo ældre du er, jo større er risikoen.
Dine gener: Har du én forælder med type 2-diabetes er risikoen 40 %. Hvis begge dine forældre har type 2-diabetes, stiger risikoen til 80 %.
Etnicitet: For nogle etniske grupper ses en højere forekomst af type 2-diabetes end hos for eksempel etniske danskere.
Du er i øget risiko, hvis du har to eller flere af følgende faktorer på samme tid:
- For højt blodtryk.
- Overvægt centreret om maven
- Forhøjet kolesteroltal
- Forhøjet fastende blodsukker
- Prædiabetes
Prædiabetes er en form for forstadie til type 2-diabetes. Det er en tilstand, hvor dit blodsukker er begyndt at stige, men hvor du endnu har ikke fået diagnosen type 2-diabetes. Din læge kan måle dette i en blodprøve.
Hvis du har haft graviditetsdiabetes, er du også i særlig høj risiko. Cirka halvdelen af de kvinder, som har haft graviditetsdiabetes, udvikler type 2-diabetes inden for en 10- årig periode.
Hvordan kan jeg forebygge type 2-diabetes?
Du kan gøre flere ting for at forebygge, at du får type 2- diabetes.
Overordnet set er det bedste, du kan gøre, at skabe en hverdag med sunde vaner, hvor du spiser sundt, bevæger dig dagligt og begrænser dit indtag af alkohol. Du skal undgå at blive overvægtig eller forsøge at komme ned i vægt, hvis du er overvægtig.
Sunde madvaner er vigtige, så du får den rette mængde energi
Du skal have fedt, kulhydrater og protein, men også mineraler og vitaminer. Det kan du opnå ved at basere din mad på de officielle kostråd. Du kan læse mere om på kostrådene på Fødevarestyrelsens hjemmeside altomkost.dk. Du kan med fordel gå efter mad- og drikkevarer med Nøglehulsmærket og Fuldkornslogoet.
Det er vigtigt, at du bevæger dig hver dag
Bevægelse øger din styrke og kondition. Samtidig styrker bevægelse din fysiske og mentale sundhed, og holder derved sygdomme for døren. Du bør bevæge dig mindst 30 minutter om dagen. Det er vigtigt, at der er tale om aktiviteter udover dagligdagsaktiviteter. Du kan læse mere om anbefalingerne for bevægelse på Sundhedsstyrelsens hjemmeside sst.dk.
Hvor kan jeg få hjælp?
Kontakt din egen læge, hvis du er i tvivl, om du er i risiko for at udvikle type 2-diabetes, eller hvis du er bekymret over at være i risiko. Din læge kan foretage de nødvendige undersøgelser, og I kan sammen tale om, hvordan du bedst forholder dig til at være i risiko.
Du kan også teste din risiko for type 2-diabetes på Diabetesforeningens hjemmeside www.diabetes.dk, hvor der også er mulighed for at finde viden og hjælp. Udover det kan du søge støtte og hjælp i frivillige foreninger, i din kommune, hos en selvstændig klinisk diætist, en fysioterapeut eller i et træningscenter i nærheden af dig.
Kilde
Filmene om diabetes er udviklet i et samarbejde mellem Region Sjælland og landets fem Steno Diabetes Centre og Diabetesforeningen.
Opdateret onsdag den 16. aug. 2023