Hvordan behandler man type 2-diabetes?
Du kan ikke se videoer hvis du ikke har accepteret statistik cookies
Målet med behandling
Jo mere velreguleret dit blodsukker er, jo mindre er risikoen for at udvikle følgesygdomme.
Grundsten i behandlingen af type 2-diabetes
Grundstenene i din behandling består af tre dele; medicin, sund mad og regelmæssig bevægelse. Alle tre dele har nemlig betydning for dit blodsukker. Din læge vil sammen dig vurdere, hvordan din behandling bedst sammensættes til dig. Din behandling vil ofte ændre sig over tid.
Medicin
Det er individuelt, hvornår det er nødvendigt at starte i medicinsk behandling. Nogle personer skal have medicin fra starten af – andre efter måneder eller år.
Din læge kan sammensætte din medicinske behandling på forskellige måder. Mange personer med type 2-diabetes oplever, at de skal have forskellige typer af medicin for at opnå den mest effektive sænkning af blodsukkeret. Din læge vil sammen med dig finde den rigtige dosis og det rigtige præparat til dig.
Sund mad
Du behøver ikke følge en bestemt form for diabeteskost. En god fingerregel er, at du spiser sund og varieret mad med mange grøntsager. Du kan med fordel spise efter Sundhedsstyrelsens officielle kostråd.
Er du overvægtig, er det vigtigt, at du taber dig.
Bevægelse
Det er vigtigt, at du bevæger dig, når du har type 2-diabetes. Motion og fysisk aktivitet har en positiv virkning på krop og sind. Derudover sænker bevægelse også dit blodsukker.
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at du bevæger dig mindst 30 minutter om dagen udover dine normale aktiviteter.
Din egen behandler
Sammen med din læge aftaler du, hvor ofte du kan komme til konsultation. Det er som oftest hver tredje måned. I resten af tiden har du selv styringen med mad, bevægelse og medicin. Det er derfor vigtigt, at du bliver uddannet til at kunne håndtere din type 2-diabetes bedst muligt. Spørg din behandler, hvilke muligheder du har for at få undervisning i type 2-diabetes.
Du skal vide, hvordan du skal håndtere et højt eller lavt blodsukker, hvad der er godt for dig at spise, og hvilke forandringer du skal holde øje med.
Alle personer med diabetes har et individuelt mål for deres behandling. Sammen med din behandler lægger du en behandlingsplan for blandt andet dit kolesterol, blodtryk og langtidsblodsukker. Langtidsblodsukkeret kalder vi også Hba1c. Det er vigtigt, at du kender dit aktuelle tal for dit langtidsblodsukker, og at du ved, hvilken ramme dine tal skal ligge inden for. For mange personer med diabetes er et Hb1ac under 48 mmol/l en god rettesnor.
Kilde
Filmene om diabetes er udviklet i et samarbejde mellem Region Sjælland og landets fem Steno Diabetes Centre og Diabetesforeningen.
Opdateret onsdag den 16. aug. 2023