Gå til indhold

Fire måder til at undgå fejlsynk

Oplevelsen af at få maden i den gale hals kaldes for "fejl-synkning".
Årsagen til, at man oplever at få maden i den gale hals, skyldes besvær med at koordinere vejrtrækning og synkebevægelse samtidig.
Klik for at åben cookiepanel

Du kan ikke se videoer hvis du ikke har accepteret statistik cookies

Har du KOL og svært ved at spise og synke?

Oplevelsen af at få maden i den gale hals kaldes for "fejl-synkning". 
 

Årsagen til, at man oplever at få maden i den gale hals, skyldes besvær med at koordinere vejrtrækning og synkebevægelse samtidig. I denne film får du gode råd til, hvad du selv kan gøre.

  • Sid godt, når du spiser
  • Vær opmærksom på din vejrtrækning
  • Overvej madens konsistens
  • Brug eventuelt PEP-fløjten inden et måltid

Sidestilling

En god sidestilling er vigtig, for at kunne synke rigtigt. Sid på en god stol og hav et godt underlag til dine fødder. Det er også vigtigt, at du sidder med ret ryg og presser hagen ned mod brystet, når du synker.
 

Vejrtrækningsteknik

Du skal tænke på, hvordan du trækker vejret, da dine muskler omkring ansigt, mund og svælg er aktiveret, når du spiser. Og du skal spise i et roligt tempo. Hvis du får åndenød før, under eller efter et måltid, er det vigtigt, at du tænker over, hvordan du trækker vejret. Gode vejrtrækningsteknikker, der kan afhjælpe åndenød, er for eksempel "fløjtemund".
 

Konsistensen af maden

Oplever du, at have svært ved at synke, kan det være en god idé, at tænke over konsistensen af måltidet. Stegte og grove fødevarer kan være svære at spise, og derfor skal du måske overveje fødevarer med en blødere konsistens. Det er også vigtigt, at du spiser nok, selvom det kan være svært og anstrengende.
 

PEP-fløjten

Hvis du har slim i luftvejene inden du skal spise, kan du bruge din PEP-fløjte inden du går til bords.

 

Kilde

Fagmedarbejder Maria Bensen Astrup, ergoterapeut