Aktivitet og træning ved alvorlig sygdom
Du kan ikke se videoer hvis du ikke har accepteret statistik cookies
Her taler vi ikke kun om motion, men også om almindelige aktiviteter i hverdagen som at gå ud og handle, tage trappen, gå ud med affaldsspanden, gøre rent, lave mad, rydde op osv.
Trods alvorlig sygdom er det vigtigt, at du holder dig i gang fysisk. Ved at holde dig i gang vil du selv kunne gøre noget for at undgå eller lindre symptomer fra muskler og led. Her taler vi ikke kun om motion, men også om almindelige aktiviteter i hverdagen som at gå ud og handle, tage trappen, gå ud med affaldsspanden, gøre rent, lave mad, rydde op osv.
Fysisk aktivitet er godt
Fysisk aktivitet er med til at holde kroppens funktioner i gang, bevare styrken i dine muskler og bevægeligheden i dine led længst muligt. Fysisk aktivitet har desuden betydning for din psykiske tilstand og velbefindende. At være fysisk aktiv har indflydelse på så forskellige områder som fordøjelse, appetit, madlede, søvn, humør, energiniveau, smerter og mobilitet.
Find det rette niveau
Det er vigtigt, at du finder det niveau for fysisk aktivitet, som passer dig og din tilstand.
Du kan eventuelt tale med din læge eller få en fysioterapeut til at hjælpe dig med at finde det rette niveau. Du skal ikke lade dig presse af din omverden - eller dine egne forventninger til dig selv - til at overskride din træthedstærskel.
Dyrk motion på trods af sygdom
Selv om du er alvorligt syg kan du godt dyrke motion i det omfang - og så langt hen i forløbet, som du magter det. Hvis du er i tvivl om, hvilken form for fysisk træning din sygdom tillader, skal du spørge din læge, inden du går i gang med at træne.
Find den rette motionsform
Hvis du ikke har kræfterne til at dyrke den samme motionsform, som du tidligere har dyrket, er det vigtigt, at du finder en motionsform, som er mindre krævende - eller hvor du bevæger dig på andre måder. Find en motionsform, der giver mening for dig, og som du har lyst til. Så øger du sandsynligheden for, at du gennemfører den.
Husk dog at uanset, hvilken fysisk træning du gennemfører, er det vigtigt at holde pauser, så du ikke udmatter dig selv, og skal bruge lang tid på at komme til hægterne igen.
Samtidig handler det også om at prioritere, hvad du skal bruge din energi til. Måske er det mere hensigtsmæssigt, at du bruger din energi på at have besøg frem for at blive træt på grund af fysisk aktivitet.
Træning kan hjælpe på træthed
Træning kan være med til at hjælpe på træthed, selv om det måske kan lyde modstridende.
Intensiteten vil selvfølgelig være afhængig af din tilstand og kræfter, men du skal altså ikke automatisk undgå fysisk træning, fordi du er alvorligt syg.
Ikke al træning er godt for dig
Vær dog også opmærksom på, at ikke er al træning er godt for dig. Forkert træning kan gøre mere skade end gavn. Tal derfor med din læge eller en fysioterapeut om, hvilken form for træning, der kan være gavnlig træning for dig – og hvad du skal holde dig fra.
Indtag proteiner efter træning
Efter træning er det en god idé at få ekstra proteiner. Det kan være i form af bananer, kakaomælk eller eventuelt proteindrikke. Er du undervægtig bør du tale med en læge eller en diætist om, hvordan du kan sikre dig, at du får tilstrækkeligt med proteiner.
Vægttab og træning
De fleste alvorligt syge taber sig, men det er ikke forkert at træne, når man taber sig, da netop træning kan give mere appetit og lyst til at spise. Du skal blot afstemme dit kalorieindtag med din træningsintensitet.
Mulighed for genoptræning
Hvis du gerne vil støttes i at motionere, har de fleste kommuner et genoptræningstilbud for borgere med kronisk sygdom.
Hvorvidt du kan deltage i tilbuddet er dog ofte afhængig af din diagnose og sker på baggrund af en individuel vurdering. Det er derfor en god idé at kontakte din kommune for at undersøge, hvilket tilbud de har til dig.
Henvisning til genoptræning
Det er en læge, som skal vurdere, om du har behov for genoptræning og eventuelt henvise dig.
Har du i forbindelse med indlæggelse eller behandling på sygehus behov for genoptræning, kan du blive henvist til træning med en genoptræningsplan fra din læge på sygehuset.
Har du behov for vedligeholdende træning kan din egen læge henvise dig til træning.
Se også:
Opdateret mandag den 17. jul. 2023