Hvad er strålebehandling?
Du kan ikke se videoer hvis du ikke har accepteret statistik cookies
Brugen af strålebehandling
Strålebehandling kan bruges som eneste behandling, eller som supplement til operation, hvor den gives enten før eller efter en operation. Desuden kan strålebehandling kombineres med kemoterapi og antihormonbehandling.
Strålebehandlingens formål
Strålebehandlingen har til formål at ødelægge kræftceller samtidig med, at det raske væv i størst mulig omfang bevares. De stråler, der bruges til strålebehandlingen, bruges også til almindelige røntgenundersøgelser, men de er meget kraftigere. Strålerne påvirker kun det sted, hvor de rammer, dvs. at du får ikke gener fra de steder på kroppen, du ikke får strålebehandling.
Selv om der bruges kraftige stråler, bliver du ikke radioaktiv, og du afgiver ikke stråling til dine omgivelser.
Bivirkninger fra strålebehandling
Du kan dog få bivirkninger af strålebehandlingen, da strålerne også påvirker de raske celler. Du kan få bivirkninger i hele det område, der bliver behandlet. Derfor gør vi alt, hvad vi kan for at begrænse det område mest muligt. Målet er at give en stråledosis, der er høj nok til at dræbe kræftcellerne, men som skader de raske celler mindst muligt.
Nogle oplever kun få eller ingen bivirkninger, mens andre oplever mange. Det afhænger af, hvor mange behandlinger du får, og hvilken kropsdel, der behandles. Lægen og stråleterapeuterne på afdelingen vil informere dig om, hvilke bivirkninger du kan forvente ud fra den strålebehandling, som du skal have.
Former for bivirkninger
Mange af bivirkningerne er forbigående og optræder på forskellige tidspunkter under behandlingen, hvorefter de forsvinder igen efterfølgende. De kaldes akutte bivirkninger. Der kan dog også komme bivirkninger senere hen. Disse kaldes senfølger og kan være kroniske.
De bivirkninger, du kan få som følge af strålebehandling, er typisk: træthed, kvalme, diarré, hud- og slimhindereaktioner, hårtab, hævelse og smerter. Smerterne opstår typisk som følge af hævelse i det område, der behandles. I en periode kan det derfor være nødvendigt at tage mere smertestillende end man plejer. Bivirkningerne vil oftest forværres i dagene efter endt strålebehandling og vil som oftest være værst ca. 7-10 dage efter endt behandling.
Undgå antioxidanter og rygning
Der er desuden nogle ting, som du skal være opmærksom på, når du får strålebehandling. Strålebehandling virker ved at udnytte ilten i dit blod og derfor fraråder vi, at du indtager kosttilskud, der indeholder store mængder antioxidanter.
Af samme årsag anbefaler vi rygere at holde op med at ryge, da kulilten fra rygning kan optage iltens plads i blodet.
Har du bekymringer omkring din behandling, eller ønsker du blot at tale med nogen om den, bivirkninger eller andet, kan du bede om en samtale med personalet i stråleterapien. Du kan også kontakte din egen læge.
Opdateret mandag den 17. jul. 2023