Kontrolforløb efter strålebehandling
Du kan ikke se videoer hvis du ikke har accepteret statistik cookies
Formålet med opfølgning
Formålet med opfølgning er først og fremmest at holde øje med tegn på, at kræften er vendt tilbage. Desuden ønsker man at holde øje med - og hjælpe dig med at lindre eventuelle bivirkninger eller senfølger af behandlingen.
Kontrolbesøget
Et kontrolbesøg kan således handle om:
- Hvordan er det gået siden sidst?
- Dine spørgsmål til lægen
- Har du eventuelt nye symptomer?
- Har du nogle bivirkninger eller andre gener?
- Svar på undersøgelser som for eksempel blodprøver eller scanninger
Kontrolforløbet giver dig således mulighed for at få talt om eventuelle problemer, du er stødt på efter behandlingsforløbet af afsluttet. Kontrolforløbet er også med til at forbygge eventuelle komplikationer af behandlingen. Desuden bruges kontrolforløbet til at evaluere den behandling, som du har fået. Dermed kan man lære af dit behandlingsforløb til gavn for andre patienter.
Proceduren ved kontrolforløb
Du vil blive tilbudt et kontrolforløb, som i mange tilfælde følger en helt fast procedurer, hvor du kommer til kontrolforløb et antal gange med ugers eller måneders mellemrum. Der kan også være noget særligt ved din sygehistorie, der gør, at hyppigheden af dine kontrolbesøg er skræddersyet til dig.
Ofte skal du have taget en blodprøve eller andre undersøgelser før kontrolbesøget. Og disse skal foretages så lang tid i forvejen, at lægen har svarene den dag, du møder til kontrol.
Hvis der undervejs i kontrolforløbet er mistanke om sygdom, vil du hurtigst muligt blive henvist til yderligere undersøgelser på den specialeafdeling, hvor din kræftsygdom hører under.
Kontakt selv dit behandlingssted
Du kan selvfølgelig også selv til enhver tid rette henvendelse til dit onkologiske ambulatorie, hvis der er noget, du er i tvivl om, har spørgsmål til eller er bekymret for. Så vil ambulatoriet finde en tid til dig hurtigst muligt.
Planlæg dit kontrolbesøg
Det kan være en god idé, hvis du planlægger hvert kontrolbesøg, så du får svar på de spørgsmål som du måske har gået og spekuleret på i den mellemliggende tid. Gør det til en fast rutine at skrive spørgsmål ned, når de dukker op i din hverdag og tage spørgsmålene med til kontrolbesøget. Og gør det gerne sammen med dine pårørende, så også de får mulighed for at få besvaret spørgsmål, som bekymrer dem.
Ofte vil du få udleveret et skema
Ofte vil afdelingen give dig et skema med hjem, hvor du kan notere eventuelle spørgsmål. Og husk at du kan spørge om alt vedrørende din sygdom. Personalet er vant til at forholde sig til en mangfoldighed af spørgsmål – og kan de ikke besvare dit spørgsmål, kan de henvise dig til nogen, der kan.
Relevante tilbud til dig
Kommunen, din egen læge eller Kræftens Bekæmpelse kan også have tilbud, som kan hjælpe dig på forskellige måder. For eksempel tilbyder kommunerne kræftrehabilitering, der kan inkludere både genoptræning og erfaringsudvekslingsgrupper.
Behov for psykologsamtale?
Har du behov for at tale med en psykolog, kan du henvende dig til egen læge for at få en henvisning. Desuden tilbyder Kræftens Bekæmpelse rådgivning, online fora og andet, som du kan læse mere om på deres hjemmeside cancer.dk.
Opdateret mandag den 17. jul. 2023