Sådan foregår medicinsk kræftbehandling
Du kan ikke se videoer hvis du ikke har accepteret statistik cookies
Din behandlingsplan
Når du har sagt ja til at modtage medicinsk kræftbehandling, vil du få lagt en plan for din behandling. Behandlingen foregår ofte i et onkologisk ambulatorium. Det vil sige, at du kommer ind og får din behandling, hvorefter du kan tage hjem igen samme dag.
Medicinsk kræftbehandling
Medicinsk kræftbehandling kan bestå af flere forskellige slags kemoterapi eventuel sammen med et antistof. Den behandling, som du får tilbudt, tilrettelægges ud fra, hvilken form for kræft du har, hvor udbredt sygdommen er og din samlede situation.
Din behandling kan foregå på flere måder. Oftest bliver medicinen givet som infusion i en blodåre, men den kan også gives som tabletter eller kapsler – eller som en kombination af de to.
Behandlingsforløbet
Dagen før en behandling skal du have taget blodprøver for blandt andet at tjekke, at dit immunforsvar er stærkt nok til at klare medicinen. På selve behandlingsdagen møder du op i det onkologiske ambulatorium, hvor du skal have behandlingen. De fleste behandlinger foregår, mens du sidder i en stol.
Ved kombination med strålebehandling kan du i nogle tilfælde få din medicinske behandling i stråleterapiens ambulatorium.
Før hver behandling spørger sygeplejersken ind til, hvordan du har det, om du har eventuelle bivirkninger, og hvordan den forebyggende medicin mod bivirkninger har virket. I nogle tilfælde kommer du ind og taler med en læge, før du får behandlingen.
Selve behandlingen
Skal du have medicinen som infusion i en blodåre, starter behandlingen med, at du får lagt et såkaldt venflon i en blodåre i armen. Det er en lille tynd, blød plastikslange, som droppet kan kobles til, så medicinen kan løbe ind i åren. Du vil kunne mærke, når der bliver stukket ind i åren. Det mærkes næsten som en blodprøvetagning. Måske vil du også kunne mærke en kølig fornemmelse, når væsken løber ind. Men det er vigtigt, at du siger til, hvis det begynder at gøre ondt, da det kan være tegn på, at væsken løber ved siden af åren.
Det varierer, hvor hurtigt medicinen skal løbe ind, og i hvilken rækkefølge de forskellige præparater gives. Noget medicin skal løbe meget hurtigt ind, og andet skal løbe ind over flere timer. Hver behandling har ”sin opskrift”, som sygeplejersken følger. Der sidder en lille maskine fast på dropstativet, der bliver indstillet til at give medicinen helt nøjagtigt. Den afgiver alarm, hvis der er problemer med infusionen, eller når posen er tom.
Den enkelte behandlings varighed
Ved nogle behandlinger foregår indgiften i blodåren over flere dage og derfor kommer din behandling til at foregå derhjemme. I de tilfælde vil du forinden få lagt en lille kapsel under huden, som medicinen gives igennem.
Ting du skal være opmærksom på, når du får medicinsk kræftbehandling
Det er vigtigt at vide, at du kan omgås andre mennesker, som du plejer, når du får medicinsk kræftbehandling, blot du er opmærksom på nogle enkelte forholdsregler.
Der er nemlig en smule affaldsstoffer fra medicinen i blod, urin, afføring og sved de første dage efter behandlingen. Derfor skal du tørre eventuelt spild af opkast, urin eller afføring op med papir og skylle det ud i toilettet. Sengetøj og tøj skal også vaskes lidt hyppigere, end du plejer.
Der kan være mange tanker forbundet med at få medicinsk kræftbehandling, og derfor er det en god ide at skrive dine spørgsmål ned og få talt med personalet om eventuelle ting, du er i tvivl om.
Andre film på Helbredsprofilen
Her på Helbredsprofilen kan du også se film om ”Hvad er medicinsk kræftbehandling?”, og ”Bivirkningerne ved medicinsk kræftbehandling”. Og du kan se andre film om, hvad du selv kan gøre for at lindre generne i forbindelse med kræftbehandling.
Opdateret mandag den 17. jul. 2023