Senfølger efter strålebehandling af hoved-hals området
Du kan ikke se videoer hvis du ikke har accepteret statistik cookies
Akutte og sene bivirkninger
Du kan få akutte bivirkninger af strålebehandlingen fra de områder, der er udsat for strålingen. Ofte vil de mildnes og forsvinde efterfølgende. Du kan dog også opleve at få generende bivirkninger efter endt behandling. De opstår sommetider først længe efter strålebehandlingen er afsluttet.
Der kan også være tale om bivirkninger, som opstår undervejs i strålebehandlingen, men som ikke, eller måske kun delvist, forsvinder igen efter afslutning af strålebehandlingen. Disse bivirkninger kan vare i årevis – eller måske resten af dit liv – og er en følge af varig beskadigelse af det bestrålede væv.
Bivirkninger, der er vedvarende eller først opstår efter endt strålebehandling, kaldes for senfølger.
Synke- og spisebesvær
Du kan have synke- og spisebesvær, nedsat eller ændret smagssans, der gør det svært for dig at fastholde din vægt. Eller du kan føle dig meget træt de første måneder. Det er derfor vigtigt, at du følger anbefalingerne fra, da du var i behandling.
Mundtørhed
Du kan også være plaget af mundtørhed. Spytkirtlerne er meget følsomme overfor strålebehandling, og det er almindeligt, at man får mundtørhed både under og efter strålebehandlingen. Inden for de første 12-18 måneder efter afsluttet strålebehandling oplever nogle en vis bedring, men herefter kan mundtørheden blive permanent. Derfor kan det være nødvendigt at drikke mere end før, samtidig med at du spiser og altid har en flaske med vand med dig.
Nedsat spytproduktion kan medføre smagsforandringer og synkeproblemer, og lysten til at spise bliver måske af samme grund nedsat. Derfor kan det være svært at få tilstrækkeligt med næring gennem almindelig mad. Mundtørhed indebærer også større risiko for at få huller i tænderne. Sørg derfor for at børste tænder grundigt med flourholdig tandpasta og brug tandtråd eller tandstikker.
Det er også vigtigt, at du efter endt strålebehandling, fortsætter med at gå til kontrol og behandling hos din tandlæge, i starten gerne hver 3. måned.
Synkeproblemer
Du kan desuden opleve synkeproblemer. I de områder hvor kræften har siddet, kan vævet blive mere stift og mindre elastisk som følge af strålebehandlingen. Og det kan give synkebesvær. Det ses hyppigere, hvis du har haft ernæringssonde gennem længere tid. Det er derfor vigtigt, at du bliver ved med at spise og drikke ad den naturlige vej, så vidt det er muligt og så længe som muligt - netop for at holde synkereflekserne og synkebevægelserne ved lige.
Nedsat bevægelighed af kæben
Du kan også opleve problemer med bevægeligheden i din kæbe. Det kan betyde, at du ikke kan åbne munden lige så højt som tidligere, eller du kan have problemer med at tygge maden. For at undgå eller lindre denne senfølge er det vigtigt, at du laver mund- og kæbeøvelser både under og efter strålebehandlingen.
Hudforandringer
Nogle oplever forandringer i huden. Det kan være i form af farveforandringer, øget fasthed af huden, manglende skægvækst eller der kan dannes nye små blodkar i det bestrålede område.
Hævelser under hage og på hals
Der kan også komme hævelse under hagen og udvendigt på halsen. Hævelsen kan opstå både under og efter behandlingen og skyldes en langsom lymfecirkulation på grund af strålebehandlingen. Hævelsen er ikke farlig og kan forsvinde med tiden - men ofte først efter et par år.
Gener fra rygmarven
Du kan også opleve gener fra rygmarven. Det sker dog heldigvis meget sjældent.
Lindring af senfølger
De forskellige senfølger kan lindres på samme måde som de akutte bivirkninger. Til forskel fra lindring af de akutte bivirkninger, vil du dog være nødt til at skulle acceptere, at senfølgerne er vedvarende. Det indebærer, at du skal lære at leve med dem, såvel som indarbejde rutiner i din hverdag, som kan lindre generne af dem.
Husk at spørge læger eller sygeplejersker til råds om lindring af senfølger i forbindelse med dit kontrolbesøg på sygehuset eller hos egen læge.
Hør om andres erfaringer med senfølger
Du kan også høre om andre patienters erfaringer med at lindre senfølger i Senfølgerforeningen under Kræftens Bekæmpelse.
Andre film på Helbredsprofilen
Du kan se andre film på Helbredsprofilen, som omhandler lindring af specifikke bivirkninger.
Opdateret mandag den 17. jul. 2023