Gå til indhold

Hvad er distriktspsykiatrien og psykiatriske klinikker?

Distriktspsykiatrien tager sig af mere alvorlig psykisk sygdom, hvor psykiatriske klinikker tager sig af lettere psykisk sygdom.
Klik for at åben cookiepanel

Du kan ikke se videoer hvis du ikke har accepteret statistik cookies

Psykotiske eller ikke-psykotiske lidelser

Distriktspsykiatrien og psykiatriske klinikker er regionale ambulante behandlingstilbud for personer over 18 år med en psykisk sygdom. Distriktspsykiatrien og psykiatriske klinikker findes overalt i landet. 

Distriktspsykiatrien behandler typisk personer med skizofreni og andre psykoser eller andre former for alvorlig psykisk sygdom, der kræver længerevarende behandling.

På de psykiatriske klinikker udredes eller behandles for ”ikke psykotiske” lidelser. Udredning eller behandling i psykiatriske klinikker er ofte af kortere varighed. 

Når man får behandling her, følger man et såkaldt pakkeforløb. Det indebærer, at man tilbydes en række behandlingstilbud, som skal sikre, at alle borgere får et ensartet tilbud i hele landet. Det er regionerne, der laver retningslinjerne for pakketilbuddene.

Henvisning fra egen læge

Du skal have en henvisning fra egen læge, psykiatrisk skadestue, sygehusafdeling eller privatpraktiserende psykiater for at kunne henvende dig i distriktspsykiatrien eller på en psykiatrisk klinik. 

Behandlingsstedet vurderer hver henvisning

Når distriktspsykiatrien eller den psykiatriske klinik modtager en henvisning vedrørende din situation, vil de vurdere, hvorvidt de kan tilbyde dig behandling eller ej. Du vil herefter modtage et brev med en tid til din første samtale. 

I nogle tilfælde vil du blive afvist, hvis man for eksempel mener, at din behandling lige så godt kan foregå hos enten en praktiserende psykolog eller psykiater - eller i et kommunalt tilbud. Du kan herefter kontakte din egen læge, så du kan blive henvist til det tilbud, som psykiatrisk klinik eller distriktspsykiatrien anbefaler dig.

Den første samtale

Det er en behandler fra psykiatriens behandlerteam, der har den første samtale med dig. I den første samtale vil behandleren forsøge at danne sig et overblik over din situation, og hvad du har behov for. 

Han eller hun vil derfor stille dig spørgsmål om:    

  • Hvordan har du det?
  • Hvilke symptomer har du?
  • Hvilken medicin får du?
  • Hvordan virker medicinen?
  • Hvad der dine ønsker til fremtiden? mv.

På baggrund af denne samtale vil behandlerteamet drøfte, hvordan de bedst kan hjælpe dig fremover. 

Behandlingen

Behandlingen foregår i dagtiden i stedets lokaler. Behandlingsteamet består af forskellige faggrupper som psykiatere, psykologer, sygeplejersker og socialrådgivere. 

Behandlingen i de psykiatriske klinikker eller i distriktspsykiatrien kan bestå af medicinsk behandling, individuelle samtaler og samtaler i grupper herunder også psykoedukation. Psykoedukation er undervisning i din sygdom, hvor du lærer noget om din sygdom, og hvordan du kan leve med den. 

Der tales også om dine udfordringer i hverdagen

Samtidig taler man også i gruppen om, hvordan man bedst håndterer symptomer og udfordringer i hverdagen. Desuden kan der tilbydes samtaler med pårørende. Der kan også være tale om at mødes med andre instanser, som kan være relevante at inddrage i din behandling som for eksempel din kommune, et misbrugscenter eller noget helt andet. 

Du får en kontaktperson

Du får begge steder en kontaktperson kaldet en primær behandler. Det er som oftest en sygeplejerske, og hun eller han har ansvaret for at koordinere din behandling, hvilket sker i samarbejde med en læge.