Gå til indhold

Hvad laver en psykiater?

En psykiater er en læge, der har specialiseret sig til at blive psykiater. Der er forskel på psykiatere og psykologer, da uddannelserne er forskellige.
Klik for at åben cookiepanel

Du kan ikke se videoer hvis du ikke har accepteret statistik cookies

Hvad er en psykiater?

En psykiater behandler psykisk sygdom. I vores behandling bruger vi både medicin og samtaleterapi. Desuden kan vi vejlede dig om virkning og bivirkninger af medicinsk behandling. 

En psykiater er en læge, der har videreuddannet sig til speciallæge i psykiatri. Uddannelsen til psykiater tager seks år efter endt lægeuddannelse. Under uddannelsen videreuddanner vi os inden for neurologi og træning i samtaleterapi. 

Mange af os har derudover en videreuddannelse i psykoterapi, der betyder, at vi kan give samtaleterapi både individuelt og i grupper. Vores baggrund som læger gør, at vi - udover at være opmærksomme på dit psykiske helbred - også er meget opmærksomme på dit fysiske helbred. 

Hvis vi overvejer, om du fejler noget fysisk, kan vi henvise dig til undersøgelser, der kan bekræfte eller afkræfte vores tvivl.

Behandling af en psykiater

Når du bliver henvist til os, bliver du tilbudt et forløb, hvor vi vurderer, om du har en psykisk sygdom. Det kalder vi en ”psykiatrisk udredning”.

I udredningen indgår oftest undersøgelser, hvor andre faggrupper medvirker. Der kan være tale om psykologer, sygeplejersker eller andre. Det er psykiateren, der er ansvarlig for at finde ud af, om du har en psykisk sygdom.

Forskel på psykiatere og psykologer

Måske tænker du, hvad der egentlig er forskellen på en psykiater og en psykolog – begge behandler jo psykisk sygdom.

Først og fremmest har de forskellige uddannelser bag sig. Psykologer er ikke uddannede som læger, men har en uddannelse i psykologi fra universitet. Derfor udskriver psykologen ikke medicin. Derimod kan de fleste undersøgelser af hjernens funktioner kun udføres af psykologer.

Psykoterapi i det offentlige system

Der findes også andre faggrupper inden for psykiatrien, der tilbyder psykoterapeutisk behandling. Du kan således få tilbudt samtaleterapi af andre fagpersoner fx sygeplejersker eller socialrådgivere, som har videreuddannet sig, så de også tilbyder både individuel og gruppeterapi.

Psykoterapi uden for det offentlige system

Endelig kan du uden for det offentlige behandlingssystem finde privatpraktiserende psykoterapeuter og coaches. De har ikke den samme uddannelsesmæssige baggrund som psykiatere eller psykologer. Psykoterapeut og coach er ikke nogen beskyttet titel, og derfor kan alle kalde sig psykoterapeut – både med og uden uddannelse. Mange tager dog en psykoterapeutisk uddannelse, og der findes et hav af uddannelser på det private marked. Det er altså ikke det samme at gå til terapeut eller coach som at gå til psykiater eller psykolog.

Hvis du ønsker at gå i terapi hos en psykoterapeut eller en coach, er det en god idé at undersøge, hvilken form for terapi de tilbyder. Det kan også være en god idé at tjekke, om terapeuten er medlem af Dansk Psykoterapeutforening. Dermed ved du, at terapeuten har gennemført en uddannelse og har erfaring.

Private psykoterapeuter og coaches har fokus på det raske menneske, og er ikke specialiserede til at behandle mere alvorlig psykologiske problemer, traumer eller psykisk sygdom. Det skal du være klar over, hvis du søger behandling for en psykisk sygdom.

Din egen læge vurderer din situation

Din egen læge kan behandle nogle psykiske problemer. Andre gange vil din læge henvise dig til psykolog. Det er kun, hvis din praktiserende læge skønner, at der er behov for specialistvurdering og -behandling herunder medicinsk behandling, at du bliver tilbudt behandling hos en psykiater. 

Skal du selv betale?

Hvis din læge henviser til dig en privatpraktiserende psykiater koster det ikke noget, da behandlingen ligesom hos andre speciallæger er dækket af sygesikringen. Der gælder andre regler for henvisning til psykolog. Du kan også selv henvende dig til en privatpraktiserende psykiater og selv betale for behandlingen.