Gå til indhold

De pårørende har det også svært

René Pamperin fik PTSD efter en udsendelse som soldat til Afghanistan i perioden 2006-2007. Det var svært for ham at komme hjem, og hans oplevelse var, at ingen forstod ham. Senere er han dog blevet meget mere opmærksom på, hvor svært det må være at være pårørende. 
Klik for at åben cookiepanel

Du kan ikke se videoer hvis du ikke har accepteret statistik cookies

Oplevede at omgivelserne ikke forstod ham

René oplevede, at omgivelserne ikke forstod ham.

Jeg havde brug for at fortælle noget, men mine omgivelser forstod det ikke. Jeg forstå godt, at de ikke forstod det, men det hjalp bare ikke mig.” 

Svært for de pårørende at hjælpe

Han er godt klar over, at det er en svær balance for begge parter og en svær situation.

Jeg kan se i dag, at vores pårørende har jo lidt rigtig meget, fordi de har ligget vågne ved siden af os og har mærket, at vi har været et helt andet sted – når vi har ligget og rodet rundt, larmet, svedt, stønnet og vågnet op med et sæt, og der har de bare ligget og tænkt: Hvad kan jeg gøre? Jeg vil rigtig gerne hjælpe, men hvad skal jeg gøre?” 

Svært at være pårørende

Det er først senere han gået op for René, hvor svært det må være for de pårørende. Og det er lige svært om PTSD’en skyldes en udsendelse som soldat, eller man som politimand har fået en brosten i hovedet på Nørrebro – de psykiske problemer og reaktionsmønstre har de tilfælles.

Vi har den samme diagnose. Vejen dertil har måske været lidt anderledes, men vores oplevelser, de flashbacks vi får, er også meget voldsomme. Det er ofte noget med magtesløshed. Man kan ikke gøre noget. Så sker det et eller andet voldsomt, og så er det, at man ligger og har de her mareridt. Og vores pårørende lider jo rigtig meget under det.

 

PTSD: en forkortelse for diagnosen Posttraumatisk Stress Syndrom, også kaldet posttraumatisk belastningsreaktion.