Gå til indhold

Skyld og skam

"Hvad har jeg gjort?” Det spørgsmål stiller vi ofte, når vi bliver ramt af en uhelbredelig eller livstruende sygdom. Som om vi kan gå tilbage i tiden og ændre et eller andet i vores liv, og så ville vi ikke stå i den situation, som vi nu står i. Men vi kan jo ikke gå tilbage i tiden og ændre på noget. Og sandsynligvis ville vi slet ikke vide, hvad vi skulle ændre, for vores viden om, hvordan livsstil, levevilkår og forurening påvirker vores helbred, ændrer sig konstant.
Klik for at åben cookiepanel

Du kan ikke se videoer hvis du ikke har accepteret statistik cookies

Alle kan rammes af sygdom

Sygdom er et vilkår, som kan ramme os alle, uanset hvem vi er, og hvordan vi har levet vores liv. Har vi fået en alvorlig sygdom, står det ikke til at ændre. Vi har fået et nyt vilkår i livet at leve med. Alligevel kan vi føle skyld og skam over, at vi har fået en alvorlig sygdom. Samtidig lever vi i en tid, hvor vi kan opfatte os selv som den, der skaber vores egen lykke, og dermed også vores ulykke. Sygdommen kan dermed blive noget, der gør det tydeligt, at vi ikke er gode nok, at vi ikke er lykkedes. Dermed kan vi komme til at skamme os.Skamme os så meget, at vi gemmer os væk, isolerer os fra andre mennesker.

 

Skyldfølelse over for vores pårørende

Vi kan også føle skyld over for vores pårørende, fordi de nu skal opleve den smerte og sorg det er, at vi er blevet syge og måske skal dø. Og hvorfor skal de lide over noget, som overgår dig? Og hvordan skal de klare sig i en fremtid uden dig? Du kan også være misundelig på, at de kan beholde livet og hinanden - for efterfølgende at føle skyld og skam over at tænke sådan. Du kan altså opleve mange svære og modsatrettede følelser i en tid med uhelbredelig og livstruende sygdom.

 

Find din egen vej til accept af sygdommen

Der findes ingen lette genveje i forhold til at acceptere alvorlig og uhelbredelig sygdom. Enhver må finde sin egen vej. Jeg vil sige, at man kan forsone sig med, at livet blev som det blev ud fra det levede liv, og at man måske derigennem kan få plads til at møde livet som det er nu. Men for den som er syg vil man nok for det meste svinge mellem skylden og forsoningen med livet, som det er nu. Det kan være en hjælp at tale med andre om alle de svære og modsatrettede følelser af skyld og skam. Du kan tale med dine nære og andre i samme situation. Du kan også søge professionel hjælp hos en præst eller psykolog. Du kan altid henvende dig til præsten i dit sogn, og ønsker du at tale med en psykolog.