Udtrapning af vanedannende medicin
Du kan ikke se videoer hvis du ikke har accepteret statistik cookies
Stop ikke uden råd fra lægen
Nogle oplever, at deres medicin giver mange bivirkninger, eller bliver i tvivl, om den stadig er nødvendig. Ligesom du altid aftaler med din læge, hvilken medicin du skal have – så skal du også altid aftale en udtrapning af medicinen sammen med din læge. Du bør aldrig stoppe med medicin uden at have talt med din læge først.
Hvis du aftaler med din læge, at du skal prøve at trappe ned eller ud af noget af din medicin, skal du sammen med din læge lave en plan for det.
Udtrapning kan tage tid
Det er forskelligt, hvor hurtigt du kan trappe ned og ud af medicin. Det kommer an på, hvilken medicin du tager, og hvor lang tid du har taget den. Har du taget medicinen i længere tid, så vil du som regel skulle trappe langsommere ud.
Risiko for abstinenser
Når du stopper med vanedannende medicin, kan du opleve, at du får abstinenser. Det kan for eksempel være problemer med at sove og uro i kroppen. Det er tegn på, at kroppen igen skal vænne sig til at undvære medicinen. Abstinenserne kan ligne de symptomer, som medicinen skal virke imod. Det tager typisk 1-3 uger, før abstinenserne er ovre. Hvis du oplever meget slemme abstinenser, så at det vigtigt, at du kontakter din læge. Så kan I sammen tilpasse planen og aftale det videre forløb.
Prøv igen
Det er vigtigt med tydelige aftaler med din læge, når du trapper ned og ud. Så undgår du flest mulige gener undervejs. Det er en god idé, at du er i en rolig periode af dit liv, før du begynder at trappe ned i vanedannende medicin.
Det kan være rigtig svært at trappe ned og ud af vanedannende medicin, og det er rigtig godt, hvis du har nogen i dit netværk, som kan støtte dig i processen. Nogle gange skal man forsøge flere gange før det lykkes at trappe ud.
Kilde
Fagmedarbejder Gitte Krogh Madsen, praktiserende læge
Opdateret tirsdag den 15. aug. 2023